Και αυτό, όπως και οι υπόλοιπες πολεμικές τέχνες δημιουργήθηκε από ανθρώπους που έπρεπε να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους.Στο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας ένα σύνολο κινήσεων και ασκήσεων έγινε ο τρόπος που θα τους μάθαινε να χτυπούν και να αμύνονται, ενώ ταυτόχρονα μέσω αυτού θα μπορούσαν να κάνουν το σώμα τους δυνατότερο, γρηγορότερο, όπως και περισσότερο εύκαμπτο.
Στο Καράτε δεν χρειάζεται να είναι δυνατός κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό, το μόνο προσόν που απαιτείται είναι η θέληση για άσκηση μέσω ενός εναλλακτικού τρόπου εκγύμνασης, μέσω μίας ολοκληρωμένης πολεμικής τέχνης που μπορεί να μάθει στον οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί τα χέρια, τα πόδια, καθώς και τα υπόλοιπα μέρη του σώματός του ως όπλα για την προστασία του.
Μετακινήσεις, αλλαγές κατεύθυνσης, χτυπήματα, αποκρούσεις, λακτίσματα, λαβές ακινητοποίησης, κλειδώματα, είναι κάποια απ” τα βασικά στοιχεία που κάποιος μαθαίνει στο Καράτε.
Κύριο μέλημα κάθε προπόνησης είναι η σωματική ακεραιότητα του ασκούμενου, γι” αυτό και οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν χτυπήματα πραγματοποιούνται πάνω σε ειδικούς στόχους, ασπίδες ( μαξιλάρια ) ή σάκους, έτσι ώστε να παρέχεται τόσο η ατομική προστασία του καθενός, όσο και η αίσθηση της επαφής του χτυπήματος.
Κάθε ευσυνείδητος προπονητής – εκπαιδευτής – δασκάλος είναι υπεύθυνος για την σωματική προστασία των μαθητών του. Επίσης είναι απολύτως λογικό κάποιος που επιλέγει έναν συγκεκριμένο τρόπο άσκησης, τόσο να θέλει, όσο και να μπορεί να νιώθει ασφαλής κατά την διάρκεια της ενασχόλησής του με αυτόν.
Οι βασικές τεχνικές και τα κάτα ( φόρμες κινήσεων ) αποτελούν την βάση για κάποιον αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί με το Καράτε. Μέσω αυτών βελτιώνεται η τεχνική κατάρτιση ενώ ταυτόχρονα το σώμα δυναμώνει αρμονικά. Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι διατατικές ασκήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μίας σωστής προπόνησης διότι δίχως την ευκαμψιά ένα σώμα είναι εύθραυστο, όσο δυνατό και αν θεωρείτε ότι είναι.
Πολλοί άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης ξεκινούν να γυμνάζονται μέσω του Καράτε σε μεγάλη ηλικία, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ακόμα και στην τρίτη ηλικία έβαλαν το Καράτε στην ζωής τους και τόσο τα σωματικά, όσο και τα ψυχικά αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Μία δοκιμή μπορεί να πείσει τον οποιονδήποτε γι” αυτήν την ξεχωριστή πολεμική τέχνη – και γι” αυτόν τον εναλλακτικό τροπό εκγύμνασης που αυτή προσφέρει. Βέβαια ο συνδετικός κρίκος «Δάσκαλος» μεταξύ της τέχνης και του εκάστοτε ενδιαφερόμενου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ελέγχεται πολύπλευρα.
Ευτυχώς ή δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή που οι πληροφορίες που προσφέρονται στο κοινό είναι αμέτρητες, εκμεταλλευτείτε τες λοιπόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!!!